פרגולה, לפי הגדרתה במספר מקומות שונים – היא מבנה שאין לו קירות, שתקרתו היא משטח הצללה מישורי, שאין לו שיפוע או נטייה, ומה שתומך אותו לקרקע זה עמודים בלבד – ועד 2 קירות שתומכים אותו, בכך שהמבנה נשען עליהם. בקירוי הפרגולה, על החלקים האטומים להוות לפחות 40% מהקירוי, ולהיות מחולקים במרווחים שווים.
נדמה שרבים מהחוקים שיש לנו בנוגע לתקנות בנייה – כנראה נגלה בזמן שנרצה לשפץ, לבנות, לרכוש או לעשות משהו עם הבית שלנו. ובכן, מה מותר ומה אסור – ומה הוא השטח האפור? שאלות קסומות. והתשובות מגיעות עם תיקונים רבים לחוק הפרגולות, היתרים וסעיפים שמאפשרים לדעת מה ניתן לעשות מבחינה חוקית בכל סיטואציה.
ראשית כל – באילו מקרים ניתן לבנות ללא אישור כלל? ובכן, נדמה שניתן לבנות ללא אישור כלל כאשר מדובר בבניית גג, או גגון – בשטח שקטן מ-20 מ”ר. כמו גם, כאשר בונים מחסן אחד לדירה. כאשר מתקינים סורגים לחלונות הבית.
כאשר מתקינים מזגן, שלמעשה אינו מהווה הפרעה לשטחים אחרים, ולא פונה למיקום ציבורי. פלא גדול – כשרוצים לרצף את החצר. גם במקרה שבונים גדר וקיר שאינם גבוהים ממטר וחצי, שאינם פונים לרחוב ואינם מפריעים לשטח הציבורי. כאשר בונים מערכת מצלמות, תאורה, ריהוט חצר – וכד’, כל עוד אינם מפריעים לשטח הציבורי וכאשר רוצים להוסיף צלחת לוין. אך מתי כן צריך להגיש הודעה קצרה לרשות המקומית? כאשר בונים פרגולה – שקטנה בשטחה מ-50 מ”ר, על הקרקע או על הגג – ויש להגיש אישור מהנדס לפרגולה גדולה מ-20 מ”ר,
יחד עם ההודעה – ובמקרים מסוימים גם לא צריך לשלם ארנונה על פרגולה שמתאימה לתנאי זה – אם כי חשוב לבדוק ולוודא זאת עם הרשות המקומית. מתי צריך להגיש בקשה להיתר בנייה? כאשר בונים פרגולה שגדולה בשטחה מ-50 מ”ר. בכל אופן – הודעה אמורה להתקבל עד 25 יום לאחר הגשת הבקשה, נכון לשנת 2020, או כך נדמה במקורות מסוימים שמדוחים על המידע הזה.
ובכן, כדי שסוכה תהיינה כשרה, כל שצריך זה שהחומר ממנה עשויה יהא נא קשיח, הן מעץ או ממתכת. שהסוכה תעמוד מתחת לכיפת השמיים. שהסכך יהיה מוצמח, שמי שיושב בסוכה יוכל לראות מבעד לסכך את השמיים, שיהיו לה 3 דפנות ואף 4, ולהוסיף בה “חידוש” (שזה כנראה עניין מההלכה). אם כן – נראה שפרגולה בהחלט יכולה לעמוד בתנאים הללו – כאשר מוסיפים לה סוכך למעל הקירוי, כמו גם דפנות. הרי – שזה פשוט. כך שהפיכת פרגולה אלומיניום לסוכה זה עניין של התחשבות באלמנטים אלו, ואולי גם להתייעץ עם בעל מקצוע כמו מתקין פרגולות ו/או רב. אם לא שניהם – כנראה שניהם.
מרפסת היא שטח שנמצא מחוץ לדירה – ספק מוקף במעין קירות חוצצים בינה לבין האוויר הפתוח, וכנראה שאין לה קירוי. כדי לבצע סגירת מפרסת על ידי פרגולה – כל שמתבקש זה שקירוי הפרגולה יהיה אטום מספיק – תוך שצדדי הפרגולה יהיו עטופים בסוככים, בין אם זה סוככים שקופים, מבד ו/או על מסילה. בכך אפשר לסגור מרפסת שמש על ידי פרגולה.
לגבי סנטף – לא מצאנו מקורות שמציינים שיש לו פטור לפי חוק – אלא שהפטור הוא עבור מועצות מסוימות, אשר מאפשרות להציב כיסוי פלסטיק על פרגולה – מבלי לגבות על כך ארנונה, כל עוד הוא שקוף. ובכן, סנטף הוא חומר פלסטיק שיכול להיות שקוף – על כן יכול להתאים וניתן יהיה על פי לשון חוק הפרגולות לאפשר סנטף מעל קירוי הפרגולה.