מה מערכות סולאריות עושות? ממירות אנרגיה שבקרני האור, לאנרגיה חשמלית – באופן “נקי”. הן עושות זאת על ידי תהליך פיזיקלי שנקרא אפקט פוטו וולטאי, על פי כן נדמה שזו הסיבה שתא סולרי נקרא גם תא פוטו וולטאי – שבנגלית זה יוצא ראשי תיבות PV/ שזה גם הקיצור שמקובל בתחום לקצר דרכו כדי לתאר מערכות סולאריות. האפקט (PV) מתבסס על כך שקרני שמש, כמו כל קרני האור – מורכבות מחלקיקים תת-אטומיים, הנקראים פוטונים. כאשר הפוטונים הנזכרים לעיל הם חלקיקים זעירים שמכילים כמויות שונות של אנרגיה. אפשר להסתכל עליהם כחלקיקים שמגיעים כירייה, “נורים”, מן השמש (אפרופו המילה נורה), ומגיעים אל כדור הארץ לאחר שהם כבר מכילים את האנרגיה שנטענו בה “כשהיו עם השמש”. לאחר שאותם פוטונים מצליחים לעבור את שכבות האטמוספרה כמו גם את העננים, הם יכולים להגיע “במקרה” ללוח הסולארי, “שבמקרה” הרכבנו על הגג, על הקיר, או על הקרקע – היכן שלא יהיה – ואז הקסם מתחיל.
הלוח הסולארי, שבמערכת הסולארית מורכב למעשה משתי שכבות של חומרים מתקדמים הקרויים מוליכים למחצה – כאשר החומר המרכזי בלוחות הוא לרוב הסיליקון. שתי השכבות שונות אחת מהשנייה, כאשר האחת רוצה למסור חלקיק חשמלי טעון בשם אלקטרון והשנייה רוצה לקבל אותו – צמד משמיים. למעשה, כאשר “מטיחים” פוטון בלוח הנזכר לעיל, גורמים לשחרור אלקטרון מאחד הלוחות, ועל כן מעופו הוא הזרם החשמלי שכבר אפשר להתייחס אליו כממש אנרגיה חשמלית. מדובר על זרם ישיר, שנמיר כדרך המערכת לזרם חליפין, כפי שציינו קודם. DC ל-AC. לאחר מכן, כאשר הוא עבר התמרה לזרם חליפי – זרם האלקטרונים ינוע במערכת החשמל של הנכס ויספק את האנרגיה הדרושה להפעלת מכשירי החשמל – יהיו אשר יהיו. אם וכאשר יהיה יותר זרם.
חליפים מאשר “צריך”, זה
באופן כללי ניתן להגיד שיש המון הקפדה בייצור של אותם פאנלים סולאריים, כמו גם עמידות מסוימת למצבי מזג אוויר – כמו גשם, רוח וכדומה. עקב כך שהעמידות היא משמעותית – שכן בין השאר, הם השקעה לטווח הארוך והם משאב כוח פר אסקלנס, יש מחשבה וכוונה להרכיב אותם מחומרים עמידים, לפחות עבור חלק מהדגמים בשוק – מומלץ לעשות את הבדיקה הנאותה עבור כל דגם כדי לבדוק אם כך הדבר.
נוסף על כך, במערכת הסולארית – אפשר לכלול גם את ממירי המתח הסולאריים – שכן תפקידם להמיר את הזרם הישיר (DC) לזרם חילופין (AC). מדוע זה כך? ובכן, אם שמנו לב, במידה והזמנו מוצר ממדינה אחרת – כמו לדוגמה, מאמזון – שהתקע שמגיע עם המוצר לא תואם את השקעים שלנו – או אם קרה לנו שיצאנו עם מוצר מהארץ, שהתקע שלו לא התאים לשקעים במדינות אחרות. לידיעתנו והבנתנו זה קשור לסוג המתח שהמכשירים הללו עושים בו שימוש – כאשר במדינת ישראל, יש שימוש בסוג מתח של זרם חילופים (AC), ועל פי כן – אם רוצים לעשות שימוש באנרגיה שמגיעה מתוך המערכת הסולארית – יש להמיר אותה לכדי זרם חילופין (AC), עבור זה. על כן ממירי מתח סולאריים הם אכן פתרון מתבקש להכניס לתוך המערכת הסולארית. רשת החשמל בישראל עובדת על זרם AC, על מנת שתוכל חברת החשמל לקשר בין המערכת הסולארית לרשת החשמל – ייעשה שימוש בממיר מתח סולארי, על מנת להמרת זרם ישיר DC לכדי זרם חילופין AC.
נוסף על כך, חלק נוסף במערכת הסולארית – שמאפיין, לדעתנו את המערך הכולל של המערכת – הוא מונה החשמל. תפקידו של המונה זה מדידת כמות החשמל שהמערכת הסולארית ייצרה, כמו גם כמות החשמל שנעשתה בה שימוש. בסך הכל יש כאן מידע שימושיים – בעיקר אם “מוכרים את העודפים”, לחברת החשמל – אפשר לראות את הנתון הזה מופיע במונה, ובעזרת ההבנה כמה כל “עודף” “שווה” מבחינה כספית, אפשר להבין את המשמעויות של זה מבחינת קרדיט עם חברת החשמל, ואף החזרים דה פקטו. נרחיב על זה עוד בסעיפים הבאים.
מערכת סולארית מאפשרת לייצר חסכונות כספיים בצורה הזאת – שכן במקום לשלם לחברת החשמל על השימוש בחשמל שהיא מייצרת – ניתן לדלג על כל זה ופשוט להשתמש בחשמל שהמערכת הסולארית ייצרה – ועוד מאמצעים זמינים ושופעים, כמו אנרגיית השמש. למעשה, התשלום על השימוש בחשמל, שהגיע אלינו מחברת החשמל – הוא לא על מה שעולה כדי לייצר את החשמל, שכן לפי נתונים שאספנו בסכום נתון של 45 או 46 אגורות ליחידת מידה – העלות לייצור יכולה להיות כ-27 אגורות לאותה יחידת מידה. כלומר, על כל חצי שקל שמשלמים לחברת החשמל, ייתכן שעלה לה רק רבע שקל לייצר את הדבר – במספרים גסים שלא נשענים על סטטיסטיקות מוצהרות ודיווחים רשמיים של החברה, נכון לכתבה זאת.
בכל מקרה, הכוונה בכך היא כדי להדגיש – שכחצי, או ליתר דיוק – קרוב במידת מה לחצי – מהסכום שמשלמים לחברת החשמל, הוא מעבר לסכום שממש עלה לייצר את החשמל אלא נועד עבור ההנגשה שלו לבית המגורים וגם לרווח שחברת החשמל מקבלת מתוך כך. על כן, כשאנשים משלמים חשבון חשמל, הם משלמים על מוצר. וכאשר יש מערכת סולארית – כבר לא משלמים על המוצר הזה יותר. כך שזו דרך לחתוך בעלויות התיווך עם חברת החשמל, ולהפיק “בבית” את האנרגיה החשמלית.
על כן, ניתן להפיק אנרגיה חשמלית בבית, כדרך המערכת הסולארית – בעוד שבעבר היה צורך לייצר אותו דרך שריפת דלקי מאובנים כמו גז טבעי ופחם. אלא שנדמה ששריפה של חומרים אלו משחררים גזים, שהם מקדמים את ההתחממות הגלובאלית – אפקט שכנראה לא נרצה לקדם. השימוש במערכות סולאריות יכול לדלג על הקטע הזה, ולוותר על שריפת החומרים הללו.